SOLTA - TIPS

We helpen mensen graag wat verder als het moeilijk gaat aan de hand van onderstaande TIPS

 Sommige van deze tips zullen voor de ene persoon meer helpen dan voor de andere.  Ze zijn algemeen en dus niet op maat!

Hier alvast een overzicht van onze helpers:

HOE VRIJE TIJD INVULLEN? 

Het is in je leven belangrijk om rekening te houden met een gezonde balans tussen 4 gebieden om goed te functioneren en je veerkracht hoog te houden: ontspanning – sociale contacten – klusjes en beweging. 

Soms weten we echter niet goed wat we kunnen gaan doen … is de inspiratie wat zoek. 

Om je daarbij te inspireren, maakten we een overzicht van allerlei activiteiten die je kan gaan doen.  

Solta psycholoog psychotherapie angst cognitieve gedragstherapie therapeut maarkedal oudenaarde depressie stress burnout

PIEKEREN

Hoe omgaan met mijn gepieker?

piekeren stress solta maarkedal oudenaarde ename angst stress depressie stemming psychotherapie psychotherapeut

Piekeren doen we allemaal. We zijn als mens in staat om met ons brein vooruit te kijken en om te zien in de tijd. Dit heeft zeker zijn voordelen, en dat maakt dat we aan de top staan van de dierenladder. We anticiperen op wat er gaat komen, en leren uit onze eerder ervaringen. 

Maar het denken aan wat gaat komen heeft dus ook een vervelend bij-effect. Namelijk het piekeren! Het is een normale zaak, maar als we er teveel van afzien,  dan loont het de moeite om daar toch eens meer bij stil te staan. 

We brachten een aantal zaken in kaart. Vergeet ook zeker niet door te klikken op de links die bij de gegeven piekertips staan. 

PANIEK

 wat kan ik doen ?

 

In paniek geraken is op zich, net zoals piekeren, een normaal gegeven in ieders bestaan. Het beschermt ons in gevaarlijke situaties opdat we snel en efficiënt zouden reageren. 

Maar wanneer je paniek krijgt omwille van onverklaarbare redenen voor jezelf, dan is het wel belangrijk om dit even uit te pluizen. Daar zijn zeker verklaringen of onderliggende redenen voor. Alleen zien we die niet altijd voor onszelf, wat logisch is, want voor onze eigen innerlijke wereld hebben we vaak een blinde vlek. 

Om je te ondersteunen brachten we wel een aantal tips in kaart die je kan uitvoeren wanneer je opnieuw een aanval hebt! 

 

paniek solta psycholoog psychotherapie cognitieve gedragstherapie bang angst stemming depressie

DWANG

Hoe beperk je dit?

solta inter-actie ename oudenaarde angst stress psycholoog psychotherapie psychotherapeut begeleiding hulp psychologisch

 

Er is een geleidelijke overgang van ‘normale’ dwangmatige eigenschappen naar ‘ziekelijke’ dwang. Als je leven zich begint in te perken door je handelingen, en je dagelijkse leven aldus verstoord, dan is het zinnig om voor jezelf te kijken hoe je opnieuw wat meer zuurstof in je leven kan blazen. 

Bekijk zeker de tips die we jou kunnen aanreiken!

 

FOBIE

Een fobie hoeft geen belemmering te vormen, als je er normaalgezien niet mee wordt geconfronteerd. Als je angst hebt om met het vliegtuig te vliegen, maar eigenlijk ga je sowieso nooit op reis, waarom zou je er dan iets aan doen?

Als je fobie echter recht in je dagelijkse leven invloed heeft, dan is het sterk aan te raden om dit aan te pakken, en niet onnodig te lijden. 

Bekijk zeker eens de tips die aangeven wat je eraan kan doen. We hebben echter sowieso allemaal iets vermijdends in ons. Doorgaans is hier hulp van een therapeut wel aangewezen, gezien deze jou in alle veiligheid en met de nodige aanmoedigingen (die je jezelf moeilijker kan geven) door je angst kan loodsen. 


prikangst fobie angst ename solta oudenaarde inter-actie solta

CORONA: hoe ermee omgaan? 

corona angst solta oudenaarde psychotherapie hulp begeleiding maarkedal kruisem brakel zingem

Het corona-virus zal voor altijd in ons geheugen gegrift staan. Het leert ons hele belangrijke zaken die onz visie op het leven zonder corona misschien nadien wel zeer erg zal verrijken. 

Voor vele mensen begint de maat nu meer dan vol te lopen. Ook voor de mensen die de lockdowns in begin best als rustgevend hebben ervaren. 

Sommige mensen kampen door de corona met meer angsten en stress. We brachten hierrond enkele concrete TIPS in kaart over hoe je met deze mogelijke angsten kan omgaan. 

Hopelijk mogen we deze rubriek echter snel afsluiten!  

Heb je na het lezen van dit alles de indruk dat je nood hebt aan meer gespecialiseerde hulp, dan zijn we er graag voor je!