videotherapie/beeldgesprek voor kinderen en jongeren

KINDEREN

Solta Solti Verdriet komlosvanjeangst psycholoog kinderpsycholoog orthopedagoog Oudenaarde Maarkedal angst psychotherapeut

Is je kind bang door alle verhalen die het hoort?

Ziet je kind dat jullie, als ouder bang zijn, en maakt dit hen ook bang? 

Heeft het schrik dat er met zichzelf, of iemand van de familie iets ergs gaat gebeuren?

Durft je kind niet te gaan slapen of wordt het wakker van slechte dromen?

Is je kind verdrietig omdat het niet met de vriendjes mag spelen of niet naar school mag?

 Misschien zit je kind met veel vragen en is het lastig hierover te spreken. 

Misschien heeft het schrik om lastig te zijn voor de omgeving en durft hij of zij jou hierdoor geen vragen te stellen. 

Solta Solti Bang komlosvanjeangst psycholoog kinderpsycholoog orthopedagoog Oudenaarde Maarkedal angst psychotherapeut

JONGEREN

In deze tijden van Corona, zit je misschien met veel vragen en is het lastig hierover te spreken. Misschien heb je ook schrik om lastig te zijn voor je ouders en durf je hierdoor je vragen niet te stellen.

Waar kan je rekening mee houden?

  • Deel je bezorgdheden en stel je vragen. De kans is groot dat de mensen rondom jou met dezelfde ongerustheid of vraag zitten. Door er samen over te praten wordt het vatbaarder.
  • Focus op de leuke en goede dingen die er gebeuren. Misschien kan je wat meer tijd doorbrengen met je ouders, kan je iets nieuws leren. 
  • Het is belangrijk om verbonden te blijven met je vrienden en familie. FaceTime bv. elke dag op een vast moment met je vrienden, je grootouders… Er zijn ook online initiatieven zoals de online jeugdbeweging en kijk ook zeker eens onderstaande knop ‘hoe de corona-tijd overbruggen’ 

Merk je voor jezelf dat je er niet alleen uitgeraakt, vraag dan de hulp van iemand buitenshuis. 

Soms weten je ouders wel precies wat goed voor je is, maar is het heel moeilijk voor jou om bepaalde zaken te aanvaarden van hen. Dat is normaal en gebeurt wel vaker. In die zin kan het voor jou, zowel als voor je ouders soms beter aanvoelen om met iemand anders te praten.  

OUDERS

Sommige kinderen en jongeren zijn van nature al erg gevoelig voor verandering en gauw angstig. 

In deze periode kan deze gevoeligheid extra naar boven komen. Dit kan leiden tot signalen als slecht slapen, huilerigheid, overdreven aanhankelijkheid, meer of minder eetlust, buikpijn, hoofdpijn, teruggetrokken gedrag, agressief gedrag, overgevoeligheid,…

Als ouder kan je hier een heel machteloos gevoel bij krijgen omdat je niet te pakken krijgt wat er nu precies met je kind gaande is. 

ENKELE TIPS:

  • Probeer structuur en regelmaat in je leven te behouden
  • Niettegenstaande er veel verandert voor je kind, er blijft ook veel hetzelfde. Laat je kind nadenken over wat er verandert, en wat er hetzelfde is gebleven. Welke veranderingen zijn leuk? Welke veranderingen zijn eng?  
  • Laat je kind ook vertellen. Laat ruimte voor hun gevoelens en behoeften. Willen ze meer informatie? Geef die dan ook, maar wel      leeftijdsadequaat! Probeer zelf de informatiefilter te zijn. (bv vertel ze over de ernst, symptomen en preventiemaatregelen,..maar toon ze bv geen beelden uit ziekenhuizen in Italië)
  • Zorg ervoor dat je niet (onbewust) me je partner of andere volwassenen praat als je kinderen dit kunnen horen.
  • Je kan kinderen op leuke manieren laten ontstressen. Probeer samen eens goed diep in- en uit te ademen, ga wandelen, fietsen of doe een andere leuke buitenactiviteit. 
  • Maak samen met je kind een lijstje van dingen die je kunnen doen om goed voor jezelf te zorgen. Hierop staan bv. een wandeling maken, een warm bad nemen, spelen met de hond of kat, even met iemand knuffelen… 
 
Merk je dat je er niet alleen uit geraakt om de problemen met je zoon of dochter aan te pakken, schakel dan tijdig onze hulp in!

 

Maak een afspraak via het aanmeldingsformulier

OF

telefonisch op nr 0499/89 35 56

neem ook zeker een kijkje op www.inter-actie.be

of bij onze buurman www.bebijn.be of www.bonboxy.be