DWANG OCD binnen praktijk SOLTA

Inhoud van deze pagina

Kenmerken van een dwangstoornis

Er is een geleidelijke overgang van ‘normale’ dwangmatige eigenschappen naar ‘ziekelijke’ dwang. 

Iemand heeft een dwangstoornis wanneer:

 • de dwanggedachten/handelingen VEEL TIJD opslokken
 • de dwanggedachten/handelingen VEEL LAST veroorzaken
 • het dagelijkse functioneren wordt verstoord
 • de persoon het gevoel heeft dat de dwanggedachten/handelingen niet bij hem/haar horen
 • de handelingen ongewenst zijn
De personen hebben doorgaans zowel dwangGEDACHTEN als dwangHANDELINGEN

 

DwangGEDACHTEN (obsessies)

Dwanggedachten zijn steeds terugkerende, hardnekkige gedachten of (denk)beelden. Ze zijn akelig en storend en veroorzaken een gevoel van spanning, angst en onrust. Men probeert ze dan vaak te negeren of te onderdrukken. Maar vaak stoppen ze pas als bepaalde handelingen zijn uitgevoerd. 

DwangHANDELINGEN (compulsies)

Dwanghandelingen zijn handelingen of regels die iemand bewust op een bepaalde manier uitvoert of toepast om de angst en de onrust te stoppen. 

Een gevolg is bijvoorbeeld dat iemand alle nummerborden van blauwe auto’s hardop moet opnoemen om te voorkomen dat een familielid ernstig ziek wordt of een ongeluk krijgt. 

De dwanghandelingen kunnen ook voor de buitenwereld onzichtbaar zijn, als GEDACHTEN als rituelen worden uitgevoerd. Bv dat iemand vanuit zichzelf eerst 3 keer een vraag moet herhalen alvorens hij of zij een antwoord mag geven. 

 

 

Soorten dwangproblemen

Dwangmatige PERFECTIE en NETHEID

Iemand die hieraan lijdt denkt voortdurend aan zaken die hij/zij niet netjes, perfect of goed genoeg heeft gedaan. Zo iemand is constant bezig dingen recht te zetten en op te ruimen. Daardoor kan er een enorme traagheid ontstaan. Bv uren bezig zijn met strijken, de bureau te ordenen,…

Controledwang

Iemand met controledwang controleert steeds opnieuw of het gas wel uit is, of de voordeur op slot gedraaid,… . vaak moet hij/zij de handeling een aantal keren herhalen en bv voor de derde keer aan de deur trekken om zeker te zijn dat ze is gesloten. 

Was-, schoonmaak- of poetsdwang

Iemand met deze dwang is zo bang voor vuil en besmetting dat hij of zij de onzichtbare, microscopisch kleine vuildeeltjes en bacteriën op allerlei manieren te lijf gaat. 

Sommige mensen schrobben urenlang hun handen, vermijden contact met kranen en wc’s of durven niemand meer een hand geven. Anderen moeten na elk uitstapje opnieuw douchen,…

Dwanggedachten over geweld of seksuele zaken

Iemand met deze dwanggedachten ziet in zijn/haar hoofd beelden dat iemand aanvalt, in elkaar slaat of aanrijdt. Of die is angstig de eigen kinderen iets aan te doen met een mes of schaar of is bang een naar eigen gevoel verkeerde seksuele voorkeur te hebben,…

De persoon vreest dat hij of zij de zich opdringende beelden echt zal gaan uitvoeren. De beelden en gedachten roepen meestal veel angst op. De angst zakt wanneer een flink aantal keren een tegengedachte of rituele handeling is uitgevoerd. Vaak leidt de angst tot vermijding van bepaalde situaties of van de middelen waarmee iemand de daad bij het woord zou kunnen voegen. De persoon in kwestie bergt dan bijvoorbeeld alle scharen en messen op en geeft de sleutel aan iemand anders. 

Model van hoe dwang werkt

TIPS

TIPS voor MENSEN MET EEN DWANGSTOORNIS

 • Zoek zo snel mogelijk hulp
 • Probeer met mensen in de omgeving te praten over uw gedachten en gevoelens. Dit kan u stimuleren om hulp te zoeken en de dwang te bestrijden.  
 • Zet voor jezelf op een rij welke dwanghandelingen u heeft, hoeveel tijd ze in beslag nemen en wat je erbij voelt en denkt. Hou bijvoorbeeld een dagboek bij. 
 • Probeer zo weinig mogelijk toe te geven aan de angst en de onrust en situaties niet te vermijden
 • Doe ademhalings-  en ontspanningsoefeningen. Ze kunnen je helpen om moeilijke situaties het hoofd te bieden. 
TIPS voor DE OMGEVING
 
 • Probeer de dwanggedachten niet ‘weg te praten’. Besef dat de persoon met de dwangstoornis niet zomaar kan stoppen. het is geen kwestie van wilskracht. 
 • Geef geen adviezen of tips, maar reageer met begrip, sympathie en steun. 
 • Vraag advies, bij voorkeur aan de behandelaar om te weten hoe u het best kan reageren op ‘dwang’ eisen en -vragen. 
 • Zoek meer informatie over dwangstoornissen, in de bibliotheek, boekhandel of op internet. 
 • Neem voldoende tijd voor uzelf, uw eigen hobby’s en uw vrienden. 
 • Zoek zelf steun als het u teveel wordt.  
 
 

Wat gebeurt er in therapie?

Cognitieve gedragstherapie is de meest aangewezen vorm van behandeling bij dwangstoornissen.  In de therapie wordt de persoon (in gedachten of in het echt) blootgesteld aan de situaties of voorwerpen die de dwanggedachten en de angst en onrust oproepen. 

De persoon wordt getraind om het in die situaties vol te houden en de dwanggedachten te ondergaan zonder dwanghandelingen uit te voeren. 

De behandeling gaat ook doorgaans gepaard met huiswerk. 

De therapie kan zich ook richten op de angsten die tot de dwanggedachten en -handelingen leiden. 

Ondersteunende technieken die ingezet kunnen worden zijn ontspanningsoefeningen, assertiviteitstrainingen en -technieken om te leren relativeren en gevoelens te uiten. 

Ook contact met lotgenoten kan veel steun bieden. 

De behandeling vraagt een grote inzet van de cliënt en de omgeving, maar de resultaten zijn in veel gevallen goed. Bij 80 procent van de cliënten verminderen de dwangklachten dusdanig dat ze er goed mee kunnen leven. 

Helpt medicatie?

In vele gevallen is er geen echte noodzaak tot medicatie. 

Bij een ERNSTIGE vorm van dwangstoornis echter gebeurt het wel meer dat eerst medicatie dient te worden genomen, wat dan later kan worden gecombineerd met cognitieve gedragstherapie. Dit is een persoonlijke keuze, waar je zelf volledig dient achter te staan. 

De meest gebruikte medicamenten zijn de zogenaamde anti-depressiva. 

Nuttige organisaties of websites

VLAAMSE VERENIGING ANGST en DWANG (VVAD)

Dit is een zelfhulpgroep voor mensen met OCS (Obsessief-compulsieve stoornissen) en mensen die ermee worden geconfronteerd

www.vvad.be

INTERESSANTE WEBSITES

www.dwang.eu

www.gedwangenis.be

 

 

Interessante literatuur

Dit boek is deels een zelfhulpboek

je kan onder andere nagaan aan de hand van een test, in welke mate je dwangsymptomen je leven beïnvloeden. 

Daarnaast worden er verschillende verhalen gedeeld van lotgenoten. 

Je vindt er ook uitleg in over hoe er in de therapie rond je stoornis wordt gewerkt. 

Ook in dit boekje vind je veel tips over hoe je je probleem kan aanpakken. 

Het boekje is onderverdeeld in de oorzaken, behandelingsmogelijkheden en zelfhulptechnieken. 

Vond je deze informatie interessant en wil je hier anderen mee helpen, deel dan gerust via onderstaande knoppen

Merk je dat je toch nood hebt aan verdere hulpverlening, en wil je samen met iemand van ons kijken naar de problemen die je ervaart, dan kan je ons gemakkelijk en snel vinden voor een video-afspraak via de onderstaande knop

terug naar hoofdpagina